top of page

Woensdag 9 november 2022
The Reality/Virtuality Continuum for future Life and work

 

 

                   U kan de online versie herbekijken:   

 

   

 

 

 

 

    

Naast ons ‘echte’ leven – achter onze kop koffie, onder de douche of met de heggenschaar in de tuin – leven we hoe langer hoe meer in een parallel digitaal universum. Denk maar aan hoogtechnologische toepassingen in virtual en augmented reality. 3D-holografische avatars, in de gamewereld maar ook op virtuele online meetings. Facebook dat zich voortaan Meta noemt en volop de kaart trekt van een Metaverse die voor iedereen toegankelijk is.

 

In welke mate verrijken (of verarmen) die nieuwe digitale mogelijkheden en die hyperreële alternatieve wereld ons toekomstige leven en werk? Wat betekenen ze voor de afstand tussen mensen? Waarom worden vooral jongeren aangetrokken tot virtuele werelden? Wat met privacy en betrouwbaarheid? En wat biedt de toekomst?

 

Dat soort vragen leggen we voor aan enkele experts ter zake. Stof genoeg voor discussie; deelnemen kan – volledig in lijn met het onderwerp – zowel fysiek (in Hasselt) als digitaal (vanuit je zetel thuis). 
Studenten die een aanwezigheidsattest wensen moeten inschrijven voor een fysieke deelname. Er kan achteraf geen attest worden uitgereikt aan personen die deelnamen aan de online versie.  

 

Panelleden:

  • Prof. dr. Kris Luyten, adjunct-directeur Expertisecentrum voor Digitale Media (Universiteit Hasselt - Flanders Make)  

  • Jeroen Ceyssens, doctorandus Expertisecentrum voor Digitale Media (Universiteit Hasselt)

  • Tom Hermans, coördinator Metaverse (Hogeschool PXL)

 

Gastheer/moderator:

  • Mark Vanlook, directeur Digital Business SyntraPXL

Enkele impressies van de avond

Is "Urban mining" de oplossing?
De maatschappij als bron voor het hergebruik van grondstoffen

Woensdagavond 10 mei 2023 in de Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat 96 te Hasselt    

                      

VERLOOP VAN DE AVOND

18.30 uur: Documentaire "Solutions" (Cinema ZED) 

19.45 uur: Pauze

20.00 uur: Science Pub - Panelgesprek olv moderator

                   Lien Vande Kerkhof (Het Belang van Limburg)

Klinkt Urban Mining jou onbekend in de oren? Het is nochtans de onvermijdelijke toekomst voor zowat elke sector: materialen zo lang mogelijk aan een zo hoog mogelijke kwaliteit blijven gebruiken. Urban Mining haalt grondstoffen, die nodig zijn voor het produceren van onze producten, niet uit de grond of de natuur maar uit de ‘stad’ (Urban). 

Locatie: De Nieuwe Zaal - Maastrichterstraat 96 - 3500 Hasselt 

 

Panelleden:

Evy Puelinckx | UHasselt  | Navorser ARCK, Faculteit Architectuur en Kunst  

Evy Puelinckx is een innovatieve expert op het gebied van circulaire economie en urban mining, met een rijke achtergrond in architectuur en media. Als navorser aan UHasselt deelt ze haar expertise en inspireert ze de volgende generatie leiders op dit gebied. Haar focus op sociale rechtvaardigheid en praktische, hands-on benadering maken haar een veelgevraagd spreker en consultant die bedrijven en organisaties helpt bij het implementeren van circulaire strategieën voor positieve verandering. Evy's passie voor een rechtvaardige en duurzamere toekomst, samen met haar praktijkervaring, maken haar een leider in haar vakgebied. Daarnaast is Evy één van 17 experten in de Klimaatraad die de stad Antwerpen adviseert over het stedelijk klimaatbeleid, en zetelt ze in verschillende raden van bestuur van VZW’s die deze waarden promoten.

 

Michel Verhoeven | Kolmont | Projectontwikkelaar en docent

Michel Verhoeven is een gepassioneerde projectontwikkelaar bij Kolmont en een ervaren docent vastgoedontwikkeling. Momenteel is hij druk bezig met de transformatie van het oude gerechtsgebouw in Hasselt tot een gemengd binnenstedelijk project van wonen, werken en recreëren.  Michel zet vanuit zijn binnenstedelijk perspectief hard in op circulair bouwen en zal ons toelichten hoe hij de toekomst van urban mining ziet. Met zijn kennis en ervaring in Urban mining zit Michel op de eerste rij om de voor- en nadelen van deze innovatieve benadering van bouwmaterialen te linken aan andere sectoren.

Hubert Rahier | VUB | Fysische chemie

Professor Hubert Rahier doceert fysische chemie aan de VUB. Daarnaast is hij geëngageerd voor de toekomst van onze planeet. Recent kwam hij in het nieuws door zijn project in Oekraïne. Hij is namelijk het brein achter een techniek om oud beton te recycleren. Die techniek zal ingezet worden om het puin van kapotgeschoten gebouwen te recycleren voor de heropbouw van die gebouwen. Urban mining pur sang! 
Met zijn expertise belooft het een boeiende avond te worden.

 

Veerle Custers | Hogeschool PXL Departement PXL Green & Tech | Lead Researcher Innovatief Bouwen & Wonen

Veerle Custers is innovator en Lead Researcher Duurzaam Bouwen & Wonen binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Industrie (Hogeschool PXL). Daarnaast ontwikkelt ze duurzame woonbuurten als zaakvoerder van DOMIC Woonprojecten. Haar passie en werk richt zich op circulair bouwen, duurzame gebiedsontwikkeling en meervoudige waardecreatie, waarbij sociale, economische en ecologische factoren in evenwicht zijn. Ze is een netwerker pur sang, die openstaat voor multidisciplinaire samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder meer als coach van een Rwandees gevelsteenbedrijf.

 

Lien Vande Kerkhof | Het Belang van Limburg | Journaliste  

Moderator

         Evy Puelinckx                       Michel Verhoeven                      Hubert Rahier                        Veerle Custers                   Lien Vande Kerkhof

 INSCHRIJVEN

                                                    Je kan er uiteraard ook voor kiezen om alleen de filmvoorstelling of alleen de Science Pub bij te wonen

De avond start met een voorstelling van de film "Solutions" in Cinema ZED. Boek hiervoor eenvoudig je ticket online via onderstaande knop. OPGELET: studenten van UHasselt en Hogeschool PXL betalen slechts 4 euro (controle studentenkaart bij de ingang). 

 

 

Tijdens deze Science Pub gaan we dieper in op het begrip Urban Mining en komen verschillende topics over een duurzame toekomst aan bod.

 

Dit is een initiatief van Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL, Green Office, Cinema ZED, Het Belang van Limburg, Stad Hasselt en Student Hotspot. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om alleen de filmvoorstelling of alleen de Science Pub bij te wonen. 

Over de film (documentaire) Solutions: 

Belasting op arbeid vervangen door belasting op kapitaal, CO2-uitstoot verlagen tot nul, sociale media en nieuwssites scheiden, informatiebubbels vermijden, transparantie van algoritmes verplichten, een geschiedenis van de mensheid onderwijzen: het resultaat van 10 dagen nadenken door een denktank van vijftien experts. Ontdek de oplossingen die voortkwamen uit de krachtenbundeling van enkele van de grootste geesten.

 

Deze voorstellen komen van een interdisciplinaire denktank die zich afsloot van de buitenwereld om de fundamenten van een revolutionaire paradigmaverschuiving te leggen. De experten komen uit verschillende domeinen, waaronder milieu, economie, democratie, sociale media, educatie, artificiële technologie en cyberspace. Razendsnelle technologische vernieuwingen veranderen de wereld zo dat het moeilijk is om het bij te houden. Stijgende economische ongelijkheid, propaganda en desinformatie op sociale media, een bedreigde democratie, klimaatverandering, mentale gezondheidsproblemen, een gebrekkig onderwijssysteem, etc. De mensheid krijgt te maken met uitdagende, onderling verbonden problemen uit allerlei hoeken. Oude systemen zijn niet langer van toepassing. Het collectief van enkele van de slimste mensen ter wereld anticipeert op een mogelijke andere toekomst. De bekroonde Deense regisseur, Pernille Rose Grønkjær, krijgt exclusief toegang tot hun krachtenbundeling. De ambitie: gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen voor ‘s werelds diverse problemen en naar een revolutionaire paradigmaverschuiving die een optimistische vooruitzicht voor de mensheid mogelijk maakt.

solutions.jpg
urban mining.jpeg
urban mining.jpeg
Hubert.png
Michel_edited.jpg
foto evy.jpg
lienvdk_edited.jpg
custers nw2.jpg

Woensdag 27 april 2022
Gezond leven, waarom is het zo moeilijk?
 
Meten is weten, weten is doen 

          HERBEKIJK DE UITZENDING 

 

        -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Welkom in onze Science Pub! Neem een drankje en zet je rustig neer. En nog een drankje. En weet je, neem er ook nog een hapje bij ... Lekker. Fijn. Maar ook gezond? 


We leven niet altijd gezond; nochtans sporten we ook massaal, meer dan ooit. Sommigen sporten zelfs heel fanatiek. Snelheid en kilometers worden voortdurend gemeten en vergeleken.
En toch slagen we er niet in om gezond te leven, ook al weten we precies wat we moeten doen…

Genoeg bewegen en gezond eten, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Onze enthousiaste gidsen in deze Science Pub zijn:

  • Prof. dr. Bert Op‘t Eijnde, sportfysioloog Universiteit Hasselt, faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen en directeur Limburgs Sportmedisch Adviescentrum (ADLON)

  • Rosalie Coolkens, lector Lichamelijke Opvoeding & Bewegingsrecreatie PXL-Education  

  • Philip De Hollogne, voormalig eindredacteur nieuws en sport TVL (2000-2015) en gastheer van dienst


Hoe kunnen we ons problematische zit- en eetgedrag veranderen? En begint een actieve levensstijl al in de kleuterklas?

Je leert het in de Science Pub!

mobiliteit.jpeg

Zondag 28 november 2021
Science Pub "HOMO MOBILIS"
Zijn er grenzen aan onze mobiliteit?

 

Dit was een ONLINE activiteit van UHasselt en Hogeschool PXL die deel uitmaakte van de    
Dag van de Wetenschap - Universiteit Hasselt - Hogeschool PXL 

U kan de volledige opname integraal (her)bekijken in het venster hieronder of in Youtube.

De mens is een homo mobilis. Hij beweegt en haast zich voort op het gejaagde ritme van elke nieuwe dag. Te land, ter zee en in de lucht, met alle vervoersmiddelen die hem dierbaar zijn.

Maar botsen we collectief niet stilaan op de grenzen van onze mobiliteit? Hoeveel langer moeten onze files nog worden? Hoelang blijven we nog vliegen van Brussel naar Amsterdam?

Mobiliteit roept vele vragen op. Hoe maken we onze steden autoluw, duurzaam en ‘21st century proof’? Wat met rekeningrijden, je Mobiscore of de gecontesteerde salariswagens? En welke politieke keuzes moeten we maken? Dit soort vragen – en de vragen die je zelf in je mouw hebt zitten – leggen we voor aan twee deskundigen ter zake: An Neven, onderzoeker/docent aan IMOB/UHasselt, en Kris Peeters, mobiliteitsdeskundige aan Hogeschool PXL. Gastvrouw en moderator is Virginie Claes. 

SPEAKERS

 

An Neven

Onderzoeker/docent aan IMOB/UHasselt 

Kris Peeters 

Mobiliteitsdeskundige aan Hogeschool PXL 

MODERATOR

Virginie Claes 

virginie.jpg

Donderdag 29 oktober 2020
Science Pub 'Data Science'
Meten is weten: data science vandaag en morgen 

Data science is een wetenschapsdomein dat in onze economie en samenleving alsmaar belangrijker wordt: meten is immers weten. Enkele voorbeelden uit ons dagelijkse leven:

· Google weet dat je voor volgende zomer op zoek bent naar een huisje in Toscane (liefst met zwembad!)

· Een ziekenhuis voorspelt op basis van de Covid-19-cijfers van vandaag z’n ziekenhuisopnames voor de komende weken.

· Een pakjesleverancier laat z’n computer – op basis van de bestellingen – een route berekenen die hem zo weinig mogelijk tijd en kilometers kost.

Dit zijn nog maar enkele illustraties. Maar wat is data science nu precies? Wat is het nut en de impact ervan? En hoe zal data science onze toekomst verder bepalen? Deze en andere vragen leggen we voor aan een panel van experts tijdens onze eerste Science Pub op donderdag 29 oktober.

Speakers

Jan Aerts

directeur Data Science Institute UHasselt

 

Robin Schrijvers

onderzoeker PXL Smart ICT (artificial intelligence & data science)

 

Moderator:

 

Jonas Kiesekoms

Onderzoekshoofd PXL Music-Research & wetenschapscommunicator

Herbekijk hier de opname van de eerste Science Pub over het thema "DATA SCIENCE" (vanaf minuut 29)

bottom of page